El nou context econòmic ha alterat significativament el marc de les polítiques actives d'ocupació: tant en contingut pels nous requeriments del mercat de treball, com en agents pel major pes del sector privat i el nou paper de la iniciativa local, com en recursos, per l'impacte de la caiguda en els pressupostos públics i en necessitat d'efectivitat en un moment on l'atur és més que mai el principal problema econòmic del país.
En aquest nou entorn el partenariat amb el sector privat, empreses i associacions empresarials, és més rellevant que mai, sent ja històricament un sector on la Col•laboració PublicoPrivada (CPP) destacava especialment.
En aquest context i al nostre país, l'ocupabilitat té molt a veure amb la formació, i històricament un dels grans reptes de Catalunya ha estat enfortir la formació professional (FP).
En els darrers anys s'ha produït un canvi en la FP: més demanda, augment de l'oferta d'alta qualitat i un vincle creixent amb les empreses (FP Dual, convenis de col·laboració).
En conjunt ara més que mai el futur de la capacitat per generar nous llocs de treball i ocupació de qualitat, depèn de la col·laboració entre el sector públic i el privat, i en el paper del món local com agent públic de referència.