03 d'octubre de 2016
Mentre els projectes de col·laboració públicoprivada van guanyant protagonisme, sovint es reflexiona sobre com les estructures administratives no són capaces d’estar a l’alçada de la realitat. La qüestió clàssica és la relacionada amb la gestió pública d’aquest tipus de projectes, sobretot en l’àmbit del Dret Administratiu i dels procediments per al plantejament, la valoració, l’adjudicació i el seguiment d’aquest tipus de projectes. Però cada vegada més, si volem que aquestes fórmules representin una solució per al desenvolupament de certes estratègies, caldrà “demostrar” que funcionen i que tenen els resultats esperats. Tal com diuen els especialistes, “ allò que no es mesura, no existeix”.
I en aquest sentit, la CPP té un problema important a resoldre, un repte del qual dependrà bona part de la comunicació i la imatge pública d’aquest tipus de projectes. No ja tan sols per aconseguir estandarditzar i consensuar uns elements de mesura que encara no s’han definit de manera analítica i detallada per part de la majoria d’institucions estadístiques oficials dels diferents països i organismes multilaterals (existeix un quadre de comandament tipus per als projectes CPP? sembla que encara no), sinó perquè l tipologia de projectes és tan variada, i canvia tan rápidament, que serà difícil poder establir mesures normalitzades i “universals”. Per començar, les definicions són genèriques, i és difícil assegurar que un projecte determinat pot ser considerat sense dubte un projecte CPP.
La Comissió Europea s’ha apressat a posar les bases per poder avançar en aquest sentit, sobretot perquè fa dos anys va llançar, mitjançant el Banc Europeu d’Inversions, el Pla d’Inversió per Europa (Investment Plan for Europe, IPE). Europa vol posar les eines per estimular la recuperació i que s’inverteixi més i millor en l’economia real, i aquí cal deixar molt clar que hi ha un “value for money” sòlid que justifiqui la injecció de recursos i la “responsabilitat fiscal” a llarg termini (és a dir, que no s’estiri més el braç que la màniga amb els diners d’uns contribuents europeus molt sensibles). I per això acaba de publicar la Guia per al tractament estadístic de les CPP.
En un món que cada vegada ho mesura tot molt més, amb una intensitat que afecta literalment a les nostres constants vitals, els conceptes i els projectes hauran de demostrar que funcionen per comptar amb l’aprovació i la comunicació necessàries. Semblarà estrany que no poguem qualificar i quantificar qualsevol projecte. I en això, la CPP encara té un important camí per recórrer.